academica - Get higher with us!

 

 

 

MIÉRT IS MENJEN A GYEREK KÜLFÖLDRE TÁBOROZNI?

 

Mert többet profitál belőle, mint bármilyen iskolai, nyelviskolai tanulásból. Persze, mondhatjuk, hogy ez rongyrázás, felesleges pénzköltés, de minden példa azt mutatja, hogy cseppet sem.

Van az iskolai nyelvoktatás, ahol megtanul szavakat, kifejezéseket. Jó esetben beszélni is. Tanul a kultúráról, de nincs benne. Nem kell rögtön reagálnia különféle akcentusokra mikor legszebb álmából keltik fel. De az élet meg ilyen. Hányszor találkozunk nyelvvizsgabizonyítvány tulajdonosokkal, akiknek nehézséget okoz egy szimpla kérdés megválaszolása. És sokkal ritkábban olyanokkal, akiknek bár papírjuk nincs, kiválóan kommunikálnak. Hát a munkaerőpiacon ők a nyerők.

Hogy lehet ilyen tudásra szert tenni? Jó úton járunk, ha filmeket nézünk eredetiben, ha olvasunk az adott nyelven, ha utazásaink során barátokat, ismerősöket szerzünk, akikkel szintén tudunk az adott nyelven kommunikálni a későbbiekben is. Ja, és ne feledkezzünk meg a gamerekről sem.

Ezt adja meg a középiskolásoknak a táborozás külföldön. Nem, nem a csoportos kiutazásokra gondolok, mert, bár tényleg jelentősen olcsóbb, de nem az adott nyelvet fogja használni diák, és ez nem is róható fel neki. Nem szépítem, stresszes dolog egyedül belevágni egy ilyen kalandba. Mi abban tudunk segíteni, hogy megkeressük azokat a táboroztatókat, akik tényleg vigyáznak gyermekünkre attól a perctől fogva, hogy leszállnak a repülőről. A második nap már barátai lesznek, hisz mind ugyanabban a cipőben járnak. Egy táborban egész nap együtt kell lenniük, dolgozniuk, szórakozniuk. Egész nap foglalkoztatják őket az adott nyelven. Az ajánlott kint lét hossza minimum 2 hét, de nyilván 3-4 hét még hasznosabb. Magabiztossággal fogja használni a nyelvet, önállóan is képes lesz tanulni a továbbiakban.

Ezek a táborok nem olcsók. Mondhatni drágák. De matekozzunk egy kicsit: egy felsőfokú nyelvvizsgáig eljutni iskolai (értsd ingyenes) oktatással ritkán lehetséges. Ehhez nyelviskola kell, ahol elég sok órán kell részt venni a sikeres vizsgához. A magántanár opció nyilván ennél is borsosabb. De a nyelvtudás sem ugyanaz: míg a táborban az igazi, élő nyelvet, akcentust sajátítja el, nem gondolkodva, nyelvtani szabályok közt válogatva, addig a magántanár, a nyelviskolai tanár a legritkább esetben tudja ezt nyújtani, hisz ő sem abban a közegben él.

A másik szempont pedig ugyanaz, mint a hazai táborok esetében: a gyerek lelkileg, testileg megerősödve tér haza, tele élményekkel, és lássuk be, a ma oly nélkülözhetetlen kapcsolati hálóval. Hisz ezekkel a társakkal továbbra is tartják a kapcsolatot immár ingyen gyakorolva a nyelvet, motiváltakká válnak, egy estleges külföldi továbbtanulás sem tűnik csak egy merész álomnak.

Külföldön tanuló vagy tanult diákokat kérdeztem arról, hogy mit csinálnának másképp most, hogy már tudják, milyen az élet azokon az egyetemeken. Mindenki, kivétel nélkül megemlítette, hogy ki nem hagyna egy nyári tábort, intenzív nyelvoktatást külföldön az egyetem megkezdése előtt. Mondanom sem kell, mindenki felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezett már a felvételi előtt, mégis úgy érezték, hogy nagyon nehéz a kommunikáció számukra.

Academica a Facebook-on! Academica az Instagram-on! Academica a Twitter-en!

Nézd meg bemutatkozó filmünket

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.