academica - Get higher with us!

 

A UCAS-on jártunk 

 

 Hogy mi az a UCAS? Nagy-Britannia felvételikkel foglalkozó szolgáltatása. Ha ott szeretnél tanulni, ezen a felületen kell beadnod a jelentkezésedet. Rengeteg információt találsz a neten, de mindig jobb a személyes találkozás. Hogy kikkel? Hát az egyetemekkel, főiskolákkal, sőt néhány jövőbeli munkaadóval is. Ez a magyar Educatio kiállítás ottani megfelelője.

Kisgyermekként sokat álmodozunk arról, hogy mik szeretnénk lenni. Ki is mondjuk, eljátsszuk, a felnőttek pedig csak mosolyognak mindezen. Később már ők nyaggatnak, hogy el kéne már dönteni, faktot választani, pontokat gyűjteni, ezer nyelvvizsgát letenni, hogy biztos befutók legyünk. Annyira hajtunk, hogy már csak ez számít. De álljunk meg egy pillanatra! Csukjuk be a szemünket és térjünk vissza ahhoz a feledésbe merült kis emberhez: mit is álmodott? Miért tetszett neki?

És most nézzünk szét a nagyvilágban. Nem baj, ha nem külföldre akarunk menni továbbtanulni, de információszerzésre is szuper. Találhatunk új trendeket (igen, az oktatásban is van ilyen), olyan szakokkal találkozhatunk, melyekről még nem is hallottunk, vagy eszünkbe sem jutott, hogy van ilyen.

Vagy csak egyszerű földrajzi oka van, hogy miért ott. Például tengerrel nem rendelkező országban viszonylag döcögős a tengerbiológia oktatása. De attól még itthon is van, aki az szeretne lenni. Miért ne tehetné?

Vagy ha arra gondolunk, hogy hol van a pop kultúra bölcsője, szintén beláthatjuk, hogy ez a zenetanulás Mekkája. Főleg, ha olyan független, kis iskolákkal találkozunk, ahol még/már nem a diákok létszámának növelése, hanem az autentikus örömzenélés a cél.

Divattervezés? Párizs, Milánó, London. Ki sem kell menni Európából. Design? Hatalmas a választék. Még az sem probléma, ha csak a foci érdekel, hiszen erre is van egyetemi képzés.

 

 

.

 Bármit tanulhatsz, de egyet ne felejts el: ne aszerint válassz, hogy mi a menő. Azt vedd figyelembe, hogy TE miben érzed jól magad. Egyre inkább a kreativitásé, az egyéni megoldásoké a jövő. Nem attól leszel boldog, ha beállsz a sorba, hanem attól, hogy kitapostad a magad útját. És akkor megtalálnak a munkaadók is. 

Nemrégiben egy ausztrál oktatáskutató előadását hallgattam a jövő munkaerő piacáról. Az előadás utáni kötetlen beszélgetés során elmondott egy-két példát, amik a mai piacot is jellemzik. Például a nagy informatikai cégek nem feltétlenül a programozó végzettséggel rendelkezőket részesítik előnyben, hisz mire kijön a diák az egyetemről, már szinte elavul a tudása. Azt keresik, hogy ki tud logikusan gondolkodni, kiben van valami plussz. Szóval inkább lehet, hogy egy matematikus számukra jobb választásnak tűnik egy jobb egyetemről.

 

 Vagy láthatunk olyan bankot, mely egy jó egyetem történész hallgatóját készteti pályamódosításra egy iszonyú jó ajánlat képében. Miért? Mert aki bekerül annak az egyetemnek bizonyos szakjaira (és persze el is végzi) az kitartó, nagy munkabírású, tájékozott, rendkívül intelligens, nekik meg pont erre van szükségük bizonyos munkakörhöz. Hogy nem közgazdász? Hát pont nem érdekel senkit.

És még egy dolog, amiért érdemes megfontolni, hogy külföldön tanuljunk: a kapcsolati háló. Olyan eszközhöz jutsz ezáltal, melyet egész későbbi életeben mindig a javadra tudsz fordítani.

Ha gondolkodsz külföldi továbbtanuláson, ha a legközelebbi UCAS-ra eljönnél velünk, keress minket!

 

Academica a Facebook-on! Academica az Instagram-on! Academica a Twitter-en!

Nézd meg bemutatkozó filmünket

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.