academica - Get higher with us!

 

Melyik út az enyém?” „Egyáltalán merre vezet?” A legfontosabb kérdések, amik minden nap előkerülnek egy középiskolás életében. De akkora információ zaj van körülöttünk, hogy a bizonytalankodók teljesen elveszettnek, tanácstalannak érzik magukat, de még a magabiztosabbaknak is nehézséget okoz a valódi, megbízható információ kihámozása. A fiatalok nagy részének nincs hová fordulnia tanácsért. Látják a szüleiket, a tágabb családjukat, a barátokét. De mi van, ha ezek a szakmák, foglalkozások nem vonzók számukra, nem találnak bennük kihívást? Mert a KIHÍVÁS fontos. Csak látni nehéz. Bele a jövőbe.

Nem is olyan nagyon régen és nem is egy messzi-messzi galaxisban, minden sokkal egyszerűbb volt, tisztán látható szerepek voltak; volt orvos, ügyvéd, közgazdász, tanár, vízvezetékszerelő … . Ezek ma is vannak, csak sok minden más is, amiről nem tudjuk, mi is az.  Akkor hogy lehetne felkészülni rájuk? Ma, aki tisztában van a munkaerőpiac gyors változásaival sem tudja pontosan meghatározni, milyen foglalkozások lesznek pár év múlva. A középiskolásoktól meg elvárjuk, hogy 17-18 éves korukban hozzanak meg ilyen döntéseket.

Az iskola is látja a problémát és próbál is változtatni. Ennek eredménye a még több óra, a még több házi. Próbálnak mindent beletömni a gyerekekbe, mint plüssmaciba a tömést. DE MÁR NEM FÉR BE! S az eredmény: a gyerek kimerült, nincs ideje önmaga lenni, a pszichológusok már nem tudnak időpontot adni. Sokszor már nem is tudja, ki is Ő. Csak teszi a dolgát. Van ennek értelme? (költői volt a kérdés)

Nemrég egy Berlini konferencián találkozhattam egy ausztrál szakemberrel, aki megmutatta a jövő számait, a most sejtett irányát a jövő munkaerő piacának. Nem, nem ő volt Nostradamus. A számok ismertetése nélkül csak annyit mondanék: KREATIVITÁS. Na, pont erre nem marad ideje a gyereknek. Nincs csend, nincs elmélyülés, nincs lehetőség kettesben maradni önmagával. Pedig akkor meglátná, hogy milyen klassz kis teremtmény is Ő. Mindenre képes. De mi az a minden?

Itt jövünk mi a képbe; megmutatunk utakat, lehetőségeket, figyelünk, megismerünk, feltuningolunk nyelvileg, inspirálunk, motiválunk, bevezetünk a kreatív, kritikai gondolkodásba, felkészítünk külföldi egyetemekre, főiskolákra. És még sok minden mást is tudunk, ez csakis a gyerekektől függ.

Academica a Facebook-on! Academica az Instagram-on! Academica a Twitter-en!

Nézd meg bemutatkozó filmünket

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.