academica - Get higher with us!

’Too often we give children answers to remember rather than problems to solve’ Roger Lewin

Szabad fordításban ez annyit jelent, hogy ahelyett hogy hagynánk a gyerekeinknek, hogy problémákat oldjanak meg, mi inkább kész megoldásokkal tömjük a fejüket.

Hogy miért ez a szlogenünk?

Mert pont ez a gondolat világít rá a mai gyerekek, kamaszok legnagyobb problémájára. Mindenki csak panaszkodik. Panaszkodik a szülő, hogy milyen lusta ez a gyerek, nem érdekli semmi. Panaszkodik a tanár, hogy a mai diákok nem tanulnak, tiszteletlenek, csak a telefonjuk érdekli őket. És panaszkodik a gyerek, hogy milyen uncsik vagyunk mi felnőttek, semmi lazaság, semmi pro.

Belemerevedtünk egy rendszerbe, egy sémába. Már nem működik a bezzeg az én időmben, nekem is rossz tanáraim voltak, mégis mire vittem. A mai gyerekeket nem a karrier érdekli. Egyszerűen csak szeretnének boldogok és szabadok lenni.

És ez nem jelenti azt, hogy nem lehet velük semmit sem kezdeni. Nagyon is lehet. Csak teljesen máshogy kell ehhez hozzáállni. Ahogy Lewin is mondja: adjunk nekik feladatot, problémát. Lehetőséget, hogy maga jöjjön rá, tapasztalja meg. Nem újdonság ez, csak a nagy rohanásban megfeledkeztünk erről. Könnyebb és gyorsabbnak látszó volt előre csomagolt dolgokkal ellátni őket. Ők meg belekényelmesedtek ebbe, de ezt nem érzik komfortosnak. Nem utolsó sorban pedig bízzunk bennük, adjunk időt nekik a gondolkodásra. Olyan megoldásokkal tudnak előállni, amire mi sosem gondoltunk volna, de csak ezért ne utasítsuk el. Gondoljuk át mi is. Sokat tanulhatunk tőlük.

Academica a Facebook-on! Academica az Instagram-on! Academica a Twitter-en!

Nézd meg bemutatkozó filmünket

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.